Τεχνολογία HD CCTV

Posted by Κωνσταντίνος Ζιατάκης 22/09/2018 0 Comment(s) Κάμερες,Καταγραφικά,

Τεχνολογίες αναλογικού HD video για CCTV


Οι τεχνολογίες αναλογικού HD video για CCTV, που χρησιμοποιούν ομοαξονικό καλώδιο για την μεταφορά του σήματος από τις κάμερες προς το καταγραφικό, αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια για να επιλύσουν το πρόβλημα της χαμηλής ανάλυσης του συμβατικού αναλογικού video CVBS, η οποία στην καλύτερη περίπτωση έφθανε στα 960H (960x576), μόλις τη μισή από την ανάλυση 720p (1280x720) ή μόλις το 1/4 από την ανάλυση 1080p (1920x1080) των προγραμμάτων full HD της ψηφιακής τηλεόρασης.

 

Τα κυριότερα πρότυπα αναλογικού HD video που δημιουργήθηκαν, είναι το CVI, το AHD και το HDTVI.
Το CVI δημιουργήθηκε από τον κατασκευαστή προϊόντων CCTV Dahua στην Κίνα και παρά του ότι εμφανίστηκε πρώτο, δεν έτυχε ευρείας αποδοχής, καθώς οι λοιποί μεγάλοι κατασκευαστές που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν, έπρεπε να συνεργαστούν με τον ανταγωνιστή τους. Το AHD, δημιουργήθηκε στην Κορέα, δεν έτυχε επίσης ευρείας αποδοχής, καθώς ξεκίνησε υποστηρίζοντας αναλύσεις μέχρι 720p, υστερώντας στην ποιότητα της εικόνας και στα γενικά χαρακτηριστικά του και είναι προσανατολισμένο κυρίως σε προϊόντα χαμηλού κόστους. Το πλέον διαδομένο πρότυπο είναι το HDTVI, που δημιουργήθηκε από τον κατασκευαστή ολοκληρωμένων Techpoint στις ΗΠΑ και είναι ανοικτό για όλους τους κατασκευαστές CCTV.

 

Η HIKVISION, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής CCTV στον κόσμο (independent IMS reports), έχοντας βαρύνουσα άποψη στη βιομηχανία του CCTV και πιστεύοντας στις ανοικτές τεχνολογίες, δημιούργησε τη σειρά προϊόντων TURBO HD, υιοθετώντας το πρότυπο HDTVI από την αρχή. Αυτό έδωσε τεράστια ώθηση στην αγορά και το HDTVI σήμερα κατέχει το 80% της παγκόσμιας αγοράς, με πωλήσεις μεγαλύτερες από 9 εκατομμύρια κανάλια το μήνα, εκτοπίζοντας πρακτικά τα άλλα πρότυπα. Μάλιστα, οι τελευταίες εκδόσεις HDTVI ενσωματώνουν και την υποστήριξη των υπόλοιπων προτύπων: CVI, AHD και συμβατικό αναλογικό video CVBS.

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του HDTVI, όπως μοναδικά υλοποιούνται στα προϊόντα των σειρών TURBO HD 3.0 και 4.0 της HIKVISION, είναι τα εξής:

  • Για τη μετάδοση του σήματος χρησιμοποιούνται τα ίδια ομοαξονικά καλώδια και ακροδέκτες BNC με τα αναλογικά συστήματα, κάνοντας εφικτή την εύκολη αναβάθμισή τους, με την αντικατάσταση μόνο του καταγραφικού και όσων από τις αναλογικές κάμερες χρειάζεται να αναβαθμιστούν σε HD.
  • Οι αποστάσεις μετάδοσης σήματος του σήματος της κάμερας φθάνουν ως 1200m για 720p / 800m για 1080p & 3MP / 400m για 4MP & 5MP με ομοαξονικό καλώδιο RG6, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και καλώδια mini-RG59/microcoaxial, καθώς UTP / twisted pair με χρήση ειδικών baluns χαμηλού κόστους, σε αποστάσεις ως 400m (οι αποστάσεις εξαρτώνται από την ανάλυση της κάμερας, τον τύπο και την ποιότητα του καλωδίου καθώς και από την εγκατάσταση).
  • Υψηλή αξιοπιστία και ανεκτικότητα σε παρεμβολές.
  • Penta-brid καταγραφικά που υποστηρίζουν και τα 4 πρότυπα αναλογικών καμερών της αγοράς καθώς και IP κάμερες.
  • Ίδια πρακτική εγκατάστασης και ευκολία χρήσης με τις συμβατικές αναλογικές κάμερες και τα καταγραφικά, χωρίς να απαιτούνται νέες ειδικές γνώσεις.

 

Τα κυριότερα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά της νέας σειράς προϊόντων TURBO HD 4.0 της HIKVISION, είναι τα εξής:

  • Υποστήριξη αναλύσεων ως 4K (8MP). Διατίθενται κάμερες σε αναλύσεις 720p (σειρές C0T & C2T), 1080p (σειρές D0T, D1T, D7T, D8T, D5T & D9T), 3MP (F1T& F7T), 5MP (σειρές H1T & H5T στα 20fps ή 4 MP στα 25fps - παγκόσμια πρωτιά της HIKVISION) και τους επόμενους μήνες 4Κ.
  • Κορυφαία συμπίεση βίντεο Η.265+ (HIKVISION Smart Codec), έως 75% αποδοτικότερη από το Η.264 και 50% από το H.265, για ταχύτερη ως 4 φορές αποστολή στο δίκτυο (εξαιρετικά χρήσιμο στην Ελλάδα που έχουμε αργό Internet) και ως 4 φορές χαμηλότερες απαιτήσεις αποθήκευσης σε σκληρούς δίσκους.
  • Τροφοδοσία καμερών PoC, σε επιλεγμένα καταγραφικά και κάμερες, μέσα από το ίδιο το καλώδιο σήματος της κάμερας, κατ’ ευθείαν από το καταγραφικό, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον τροφοδοτικά και video baluns. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ομοαξονικά καλώδια (RG6, RG59, miniRG59) σε αποστάσεις ως 200 ~ 300m και καλώδια
  • UTP ως 100m. Η HIKVISION, διαθέτει τη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων αναλογικού HD, με τις υψηλότερες επιδόσεις και αναλύσεις εικόνας από κάθε άλλο κατασκευαστή και μάλιστα σε πολύ προσιτές τιμές.